این كتاب متنی آموزشی درباره انقلاب اسلامی است شامل مباحث نظری، تاریخی، و تحلیلی كه بر اساس سلسله سخنرانیهای حضرت آیتالله مصباح یزدی پیش از خطبههای نماز جمعه تهران تنظیم شده است. این مجموعه به همت حجتالاسلام آقای قاسم شباننیا تدوین و نگارش یافته وتوسط انتشارات مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) در قطع وزیری و جلد شومیز ، با 288 صفحه در تابستان 1386چاپ و منتشر شده است.
این كتاب با هدف ارایه مباحث بنیادین انقلاب اسلامی و ریشههای آن برای استفاده در مراكز آموزشی و پژوهشی در دو بخش، و در قالب 14 درس تدوین شده است.
بخش نخست این كتاب تحلیل نظری انقلاب اسلامی است كه در آن طی 9 درس مباحث ذیل بررسی و بیان شده است:
- تعریف انقلاب و مقایسه آن با دیگر حركتهای اجتماعی نظیر: كودتا، شورش و اصلاح و ...
_ تبیین و بررسی تئوریهای مطرح دربارة انقلاب
- بررسی عوامل پیدایش انقلاب از منظر دینی با اشاره به عوامل ایجاد تحولات اجتماعی، زمینههای پیدایش بحران و تعادل در جامعه
- بررسی ماهیت و ویژگیهای انقلاب اسلامی
- نقش رهبری، مردم، و آموزههای دینی (به عنوان اركان انقلاب اسلامی) در ایجاد وحدت در جامعه و پیروزی انقلاب اسلامی
_ دستآوردهای انقلاب اسلامی
- مفهوم استمرار انقلاب، آسیبشناسی انقلاب اسلامی، و بررسی راهكارهای حفظ و تداوم آن با اشاره به انواع تهدیدها و آسیبهای فراروی نظام.
بخش دوم كتاب به نقاط عطف تاریخ ایران، از مشروطه تا پیروزی انقلاب اسلامی، پرداخته است. این حوادث شامل نهضت مشروطه، دوران دیكتاتوری پهلوی اول و دوم، و دوران آغازین انقلاب میشود و سرفصلهای مباحث مربوط به آنها عبارتند از:
- منشأ، ماهیت، جریانشناسی، وعلل انحراف نهضت مشروطه از اهداف اصیل خود، و نقش این انحراف در بهتعویق افتادن شكلگیری انقلاب اسلامی
- زمینههای ایجاد دولتهای لائیك در جهان اسلام
_ برخی حوادث عمده در دوران پهلوی اول
- بررسی برخی از اقدامات، حوادث و جریانات دوران پهلوی دوم، از جمله: تضعیف ارزشها و باورهای اسلامی از سوی حكومت، چگونگی تقویت حوزه علمیه ازسوی علمای بزرگ، فاجعه مدرسه فیضیه، كاپیتولاسیون، قیام 15 خرداد، اوجگیری انقلاب در سال 57، فرار شاه، ورود امام خمینی(ره) و ...
- جریانشناسی گروههای منحرف فكری پیش و پس از انقلاب اسلامی مانند: ماركسیستها، منافقین، و منافقین نوین (ملیگرایان).