رساترین دادخواهی و روشنگری (شرح خطبه فدکیه) جلد دوم

رساترین دادخواهی و روشنگری (شرح خطبه فدکیه) جلد دوم
وزیری، شومیز، 328 صفحه، چاپ اول 1392، چاپ دوم 1401.

این نوشتار شرح و توضیح خطبه نورانی حضرت زهرا سلام‌الله علیها، معروف به خطبه فدکیه است كه توسط آیت‌الله مصباح یزدی طی 56 جلسه از ابتدای ماه مبارك رمضان 1431 هجری قمری، مصادف با 22 مرداد 1389 هجری شمسی تا خرداد  1390هجری شمسی بیان شده است. این مجموعه با تلاش حجت‌الاسلام عباس گرایی در دو جلد  تدوین و نگارش یافته و به همت انتشارات مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) چاپ و منتشر شده است.

حضرت استاد با تسلط بی‌نظیر خویش بر معارف قرآنی، علوم عقلی و علوم اجتماعی، در شرح این خطبه از سویی ما را با اعتقادات ناب فاطمی آشنا می‌كنند، و از سوی دیگر با تحلیل نكات عبرت‌آموز انقلاب فاطمی در تشخیص وظیفه زمانه خویش یاری می‌رسانند.

سخنان صدیقه كبری را در این خطبه می‌توان در شش محور تشریح كرد: ایشان در بخش اول از سخنان خویش به مسئله خداشناسی پرداخته و معارفی عمیق حول صفات و افعال الهی بیان می‌فرماید. مسئله نبوت و ویژگی‌ها و اهداف آن، بخش دوم سخنان ایشان را به خود اختصاص می‌دهد. بخش سوم نیز بر محور قرآن كریم و بیان معارف اساسی آن است که در جلد نخست این مجموعه به شرح و توضیح آن‌ها پرداخته شده است.

جلد دوم این کتاب در 5 بخش به شرح محورهای چهارم تا ششم این خطبه نورانی اختصاص یافته است. حضرت فاطمه‌ سلام‌الله علیها در محور چهارم خطبه خویش با معرفی خود و بیان خدمات رسول خدا‌ صلی‌الله‌علیه‌وآله و امیرمؤمنان ‌علیه‌السلام، به آسیب‌شناسی جامعه اسلامی پس از رحلت پیامبر اسلام می‌پردازد و چگونگی شکل‌گیری انحراف در جامعه اسلامی را تشریح می‌کند.

در بخش پنجم از این  خطبه شریف، صدیقه طاهره سلام‌الله علیها به مسئله تصرف فدك اشاره كرده و دلایل باطل مخالفان برای اقدام به این کار را به چالش کشیده است. در بخش ششم كه بخش پایانی این خطبه است، آن حضرت از انصار برای دفاع از حق یاری خواسته و با این بیان، حجت را بر همه آنان تمام كرده است.

پس از پایان یافتن این خطبه، بحث و گفت‌وگویی میان صدیقه كبری علیهاالسلام و شخصی که متصدی حکومت شده بود، درمی‌گیرد که به لحاظ اهمیت این گفت‌وگو، بخش هفتم این کتاب به بیان نکات مهم آن اختصاص می‌یابد.

بخش هشتم کتاب با عنوان «دفاع فاطمه سلام‌الله علیها از ولایت در بستر بیماری» شرح و تفسیر خطبه‌ای است که آن حضرت به منظور دفاع از امیرمؤمنان‌علیه‌السلام در واپسین‌ روزهای عمر خویش، در بستر بیماری ایراد فرمودند.