به گزارش پایگاه اطلاع رسانی آثار آیت الله مصباح، ایشان در دیدار با جمعی از اعضای بنیاد علمی و فرهنگی استاد شهید مطهری (ره) که در تاریخ 30 اردیبهشت 1393 در مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) برگزار شد، ضمن بزرگداشت مقام استاد شهید یادآور شد: نمعت وجود شهید مطهری برای جامعه اسلامی نعمت بسیار بزرگی بود و باید شکرگزار این نعمت الهی باشیم.
ایشان با بیان اینکه در میان فعالیت ها، اموری که مربوط به جهات فکری، اعتقادی و معنوی انسان هاست از اهمیت بالاتری برخوردار است، اظهار داشت: متأسفانه اگر کار عام المنفعه انجام گیرد، بیشتر مورد توجه قرار می گیرد تا اموری که برای تعالی اعتقادات و افکار جامعه صورت می گیرد.
وی افزود: آن چنان که شایسته است نتوانستهایم از تلاش های فکری و اعتقادی که شهید مطهری برای پیشرفت فرهنگی جامعه اسلامی انجام دادند، قدردانی کنیم.
علامه مصباح با اشاره به اینکه شهید مطهری در ابعاد گسترده ای فعالیت داشتند، خاطرنشان کرد: شاخصه چشمگیر شهید مطهری بعد علمی ایشان بود، و در کنار آن ایشان ابعاد دیگری نیز داشتند که نباید مورد غفلت قرار گیرد.
ایشان ادامه داد: ابعاد علمی شهید مطهری نیز شاخصه هایی داشت که یکی از آن موارد فلسفه بود، ولی شخصیت ایشان منحصر در فلسفه نمی شود.
وی خاطرنشان کرد: زمانی می توان ارزش این نعمت الهی در همین بعد فلسفی را درست درک کرد که شرایط دوران شهید مطهری را از لحاظ علمی، دینی و فرهنگی تصور کنیم.
آیت الله مصباح شرایط فرهنگی اجتماعی آن زمان را مورد توجه قرار داد و یادآور شد: گروه های مختلف شرایط فرهنگی جامعه را به سمت انحطاط سوق می دادند، و جوانان و دانشگاهیان آماج حملات و شبهات قرار داشتند، در چنین شرایطی اگر تیزبینی و هوشیاری شهید مطهری نبود، اثری از معارف اسلامی باقی نمی ماند.
وی افزود: استاد شهید مطهری با درک موقعیت فرهنگی کشور که توأم با مسائل سیاسی بود، فعالیت خود را آغاز کرد و با تلاش های بی وفقه خود جامعه را از انحطاط دینی و فرهنگی نجات داد و برکات ایشان نه تنها در ایران، بلکه در سراسر دنیا مورد استفاده قرار گرفت.
ایشان اضافه کرد: در طرف دیگر، کسانی که می بایست مدافع اسلام باشند و با جریانات مبارزه کنند به هیچ وجه آمادگی نداشتند و جامعه در معرض تبلیغات مسموم و شبهات فراوان بود. در چنین شرایطی خلأ کسانی که بتوانند با سبکی مناسب هم با پاسخ به شبهات، آثار سوء آن را از بین ببرند و هم جامعه را واکسینه کنند، احساس می شد که در این میان شهید مطهری با سخنرانی ها، کلاس درس و کتاب ها، این خلأ را رفع کرد.
علامه مصباح با اشاره به وضع فلسفه در آن زمان، یادآور شد: در حوزه عمدتا مسائل فقهی مورد بررسی قرار می گیرد، و فلسفه نیز از طرفی با حمله دشمنان و از طرف دیگر با ضعف علاقه مندان مواجه بود که نیاز به دوراندیشی و روشن بینی اعجازآسایی داشت.
وی افزود: در چنین شرایطی خداوند منت نهاد و ابتدا علامه طباطبایی با نبوغ و اخلاص خود تحول عظیمی در حوزه به وجود آورد و در کنار ایشان شاگردانشان ازجمله شهید مطهری، راه ایشان را به بهترین حالت ادامه دادند و زمینه این حرکت بزرگ در حوزه های علمیه بوجود آمد.
ایشان با بیان اینکه یقینا تقدیر الهی چنین رقم خورد تا نوابغی مانند علامه طباطبایی و شهید مطهری وارد عرصه شوند، خاطرنشان کرد: تشکیل هسته ای برای تحول بنیادین در روحانیت لطف الهی بود و اگر این حرکت صورت نمی گرفت، زمینه اثبات عقاید اسلامی و دفاع از شبهات و هجمه های دشمنان فراهم نمی شد.
علامه مصباح با اشاره به جایگاه رفیع علامه طباطبایی، اظهار داشت: با آنکه مرحوم طباطبایی برکات و ظرفیتهای وسیعی داشتند، اما اگر شهید مطهری نبود، این برکات پیشرفت نمی کرد و این ظرفیت ها به فعلیت نمی رسید.
وی افزود: با پیشنهاد شهید مطهری، علامه طباطبایی کتاب اصول فلسفه و روش رئالیسم را نوشت و بحثی تطبیقی بین فلسفه اسلام و غرب را ارائه کرد که نتیجه اش در جامعه منتشر شد و حتی مخالفین فلسفه نیز از آن استقبال کردند.
ایشان با بیان اینکه همه این حرکت ها را مدیون لطف و عنایت ویژه خداوند هستیم، تأکید کرد: مجموعه این الطاف الهی، این حرکت فکری، فرهنگی و فلسفی را در جامعه بوجود آورد که مانند شجره طیبه تا سال ها برکات آن در جامعه اسلامی جریان دارد و هر کاری انجام شود این بزرگان در ثواب آن شریک خواهند بود.
آیت الله مصباح با اشاره به وظایف ما در قبال این حرکتی که شروع شده، یادآور شد: باید در کنار شکرگزاری این نعمت الهی، در جهت تقویت این حرکت و رفع کمبودهای آن تلاش کنیم و با توجه به شرایط کنونی، نیازهای جامعه را بشناسیم و پاسخگوی آن باشیم.
ایشان در پایان خاطرنشان کرد: مهمترین عاملی که کارهای شهید مطهری را بارور و جهانی کرد، اخلاص ایشان بود و کسانی که می خواهند راه ایشان را ادامه دهند، باید از این اخلاص درس بگیرند و آن را الگو قرار دهند.