علامه مصباح یزدی: طرح ولایت، عصاره‌ای از معلومات ضروری اسلام و نظام، و قابل ارائه برای جوانان حقیقت‌جو است

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم گفت: در بین علما کسانی هستند که شاید بیش از 50 سال در حوزه درس خوانده و تدریس کرده اند، اما برای مسائل اساسی، جوابی حاضر و آماده و قابل ارائه ندارند. طرح ولایت که حاصل پنجاه سال کار علمی و بیست سال تجربه عملی است، عصاره ای از معلومات ضروری اسلام و نظام است که قابلیت ارائه به جوانان تشنه حقیقت را دارد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی آثار حضرت آیت الله مصباح یزدی، رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) در نشست سالانه اساتید طرح ولایت، ضمن تبریک مبعث پیامبر عظیم الشأن اسلام، علما را وارثان و خلفای پیامبر اکرم (ص) دانست و افزود: ما به عنوان صنفی از جامعه که مسئولیتی را در جامعه پذیرفته ایم، همان وظیفه ای را داریم که انبیاء داشته اند.

آیت الله محمد تقی مصباح یزدی با اشاره به این‌که، این وظیفه را می‌توان به سه بخش تقسیم کرد، ادامه داد: یک بخش از این وظیفه که قید زمانی و مکانی ندارد و مخصوص به محدوده جغرافیایی و زمان خاصی نیست این است که باید به گونه ای رفتار کرد تا میراث پیامبر (ص) و ائمه (ع) برای مدت‌های طولانی ادامه یابد و مردم امکان بهره مندی ازآن را داشته باشند. به عبارت دیگر، این وظیفه، وظیفه فرهنگی و مربوط به باورها و ارزش هاست که نتیجه آن اثر گذاری در فکر مردم برای شناخت اعتقادات، اخلاق و احکام اسلام است.

وی با اشاره به دومین وظیفه علما به عنوان جانشینان پیامبر (ص) ادامه داد: دومین وظیفه در نظر گرفتن مسلمانان عصر حاضر است؛ که در واقع این وظیفه نه تنها مسائل فرهنگی، بلکه وظایف دیگری – حتی کمک اقتصادی و نظامی – را نیز شامل می‌شود تا بر اساس آن، زمینه تقویت مسلمانان فراهم شود. به عنوان نمونه حمایت از رزمندگان اسلام در عراق و سوریه و یمن، از مصادیق چنین وظیفه ای است.

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، وظیفه سوم را حفظ نعمت عظیم انقلاب اسلامی دانست و افزود: علما نسبت به نظام اسلامی وظیفه سنگینی بر عهده دارند، که با بهایی سنگین و مجاهدت‌ها و تلاش‌ها و خون هزاران نفر برپا شده، و در واقع پاداش خداوند متعال در برابر فداکاری‌های صدها ساله‌ی علما و مجاهدان و شهداست.

وی با بیان این‌که دسته اول از وظایف علما، ریشه ای ترین مسائل و دسته سوم، فوری ترین مسائل را دربردارد، ادامه داد: اصل این وظیفه به عنوان میراث انبیاء هیچ گاه از دوش علما برداشته نمی شود، ولی در مقام انجام وظیفه و به‌دلیل تزاحم‌ها، باید با توجه به مقتضیات و استعدادها، مسائل را اولویت بندی کرد.

علاوه مصباح یزدی خاطر نشان کرد: علاوه بر اصل دین که بنیادی ترین مسائل را برای ما روشن می‌کند و مهم ترین مسئله مؤثر در سعادت دنیا و آخرت است، در فروعات و بخش‌های دیگر – ولو نظامی و اقتصادی – نیز پشتوانه فرهنگی نیاز است؛ لذا در دفاع مقدس، گاهی یک سخنرانی از عالمی دینی یا کسی که از معارف دین بهره برده، اثری عظیم در جریان امور ایجاد می‌کرد، به‌گونه‌ای که هزاران سلاح نمی توانست چنین اثری داشته باشد، و این حاکی از نقشی است که فرهنگ ــ حتی در زندگی انسان و حتی در امور مادی‌ــ ایفا می‌کند، و این نقش روحانیت در جامعه را بیش از پیش روشن می‌سازد.

استاد اخلاق حوزه علمیه قم با اشاره به این‌که اگر انجام وظیفه فرهنگی با نیت خالص صورت گیرد با هیچ خدمتی قابل مقایسه نیست، ادامه داد: در واقع ارزش یک روز کار فرهنگی و دینی اگر با اخلاص انجام شود، بیش از ارزش یک عمر خدمتی است که دیگران حتی برای رضای خدا انجام می‌دهند؛ از این رو چه قدر خسارت بار خواهد بود اگر کسی نسبت به نعمت‌ها و توفیقاتی که خدا شامل حالش کرده است، غفلت کند و انگیزه و هدفش را امور دنیایی قرار دهد!

وی ادامه داد: افرادی بیش از 70 سال در حوزه علمیه زحمت کشیده اند و از همان آغاز نیز به فکر بوده اند تا وظیفه خود را شناخته و به اسلام و مسلمین خدمت کنند؛ با استفاده از مسائلی ایشان به ما آموختند، و بعد از سال‌ها تلاش فکری و بحث عمیق، این نتیجه به‌دست آمد که باید عصاره‌ای از معلومات ضروری اسلام و نظام را به صورت روان تنظیم کرده، در سطح عموم مردم گسترش دهیم.

آیت الله مصباح با بیان این‌که نظام جمهوری اسلامی ایران در سراسر دنیا به نظام ولایت‌فقیه شناخته می‌شود، ادامه داد: در بین علما کسانی هستند که شاید بیش از 50 سال در حوزه درس خوانده و تدریس کرده اند، اما برای همین مسائل اساسی، جوابی حاضر و آماده و قابل ارائه ندارند. وقتی حتی برخی اساتید ارزشی، خودشان در مورد ستون خیمه اسلام و عمود انقلاب شبهاتی داشته باشند و مسئله ولایت‌فقیه برایشان کاملا روشن نشده باشد، از دیگران چه توقعی وجود دارد؟!

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با اشاره به طرح ولایت اظهار داشت: محتوای این طرح مطالبی متقن است که برای تبیین بنیادی ترین مسائل فکری انسان و پاسخ به شبهات آن‌ها آماده شده، و حاصل بیش از پنجاه سال کار علمی است، و برای مدت بیست سال است که عملاً اجرا شده، و نقایص آن نیز تا حد زیادی برطرف شده است؛ هر چند کار بشری بی عیب و نقص نخواهد بود.

وی با اشاره به درخواست‌ها و استقبال زیادی که از این طرح شده، ادامه داد: آیا اگر هنوز استاد کافی برای پاسخ‌گویی به این تعداد درخواست نداشته باشیم، جواب قانع کننده و عذری موجه در پیشگاه خداوند متعال خواهیم داشت؟

رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) با اشاره به این‌که علما (و نه تجار، نظامیان، رئیس جمهور، وزراء و سایرین)، به عنوان وارثان انبیاء وظیفه تبیین مسائل بنیادی دین را بر عهده دارند، ادامه داد: این وظیفه تنها بر عهده علماست، نیاز هم شدید است ــ به‌گونه‌ای که بسیاری از اقشار نیازشان را درک کرده و دست نیاز به‌سوی ما دراز کرده اند. حال آیا علما برای پاسخ ندادن به این درخواست، هیچ عذر و بهانه ای نزد خدواند دارند؟

آیت الله مصباح ادامه داد: برای توفیق انجام این کار بزرگ باید با تضرع از خداوند متعال و اولیای او درخواست کمک کنیم، که اگر خاضعانه به حضرت بقیه الله (ع) و اهل بیت (ع) توسل جوییم و خود را مصداق واقعی مضطر احساس کنیم، که در برابر این همه تهاجم رسانه‌ها و شبکه‌های مختلف که دین مردم و جوانان را مورد حمله قرار داده اند، نیازمند یاری ایشان هستیم، قطعا خداوند متعال نیز دعای ما را مستجاب و ما را یاری خواهد کرد و به تلاش‌هایمان برکت خواهد داد.

گفتنی است نشست سالانه اساتید طرح ولایت، هجدهم اردیبهشت ماه در تالار امام خمینی، مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) برگزار شد.