علامه مصباح: امام (ره)، احیاگر امر به معروف و نهی از منکر در عصر حاضر است

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم امر به معروف و نهی از منکر را فریضه غریب خواند که هنوز مراتب آن نیز دقیقا مشخص نشده است و ادامه داد: به برکت قیام اباعبدالله (ع) و قطعیاتی که در این زمینه به ما رسیده است، اصل امر به معروف مورد پذیرش همگان است؛ اما هنوز مراحل، مراتب و شیوه انجام آن و وظیفه اشخاص در این زمینه مشخص نیست و نهایتا در اموری مانند تذکر در خصوص بدحجابی خلاصه می شود.

به گزارش پایگاه اطلاع رسنای آثار حضرت آیت الله مصباح یزدی، رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) در دیدار با اعضای ستاد امر به معروف و نهی از منکر استان خراسان رضوی و مسئولان علمی و اجرایی برگزاری همایش امر به معروف و نهی از منکر، ضمن قدردانی از نمایندگانی از مجلس که برای تصویب قانون مربوط به امر به معروف و نهی از منکر زحمت کشیده اند، از عدم اجرای آن، اظهار تأسف کرد و افزود: متأسفانه امر به معروف و نهی از منکر، واجبی فراموش شده است؛ اگر عوام مردم اطلاع کاملی از کیفیت اجرا و محتوای این فریضه ندارند، خیلی عیب نیست، اما وقتی کسانی که وظیفه ترویج دین را بر عهده دارند، در این زمینه دچار ابهام هایی هستند، قابل اغماض نبوده و جای تأسف دارد.

آیت الله محمد تقی مصباح یزدی، حضرت امام خمینی (ره) را احیاگر امر به معروف و نهی از منکر در عصر حاضر دانست و افزود: یکی از برکاتی که با شروع نهضت امام (ره) رقم خورد، ایجاد انگیزه بحث در خصوص مسائل اجتماعی از جمله امر به معروف و نهی از منکر بود و لذا افرادی در مقالات و درس هایشان مسئله امر به معروف و نهی از منکر را مطرح کردند.

وی با اشاره به نقل خاطره ای در مورد استفتاء خود و دوستان از امام (ره) و تشکیل جلسات مباحثه درباره امر به معروف و نهی از منکر به مدت دو سال بعد از دریافت پاسخ استفتاء ادامه داد: اگر نبود شوکی که نهضت امام خمینی (ره) در حوزه‌های علمیه پدید آورد، این موضوع‌ها همچنان مغفول باقی می‌ماند.

آیت الله مصباح با اشاره به این‌که پیدایش چنین انگیزه هایی در طلاب امر مبارکی بود، اما ناتمام مانده و گسترش نیافت، افزود: هر چند بحث هایی در مورد امر به معروف و نهی از منکر صورت گرفته، اما نتیجه ای که بتواند از نظر علمی، فراگیر و پاسخگوی نیازهای جامعه باشد، حاصل نشده است؛ چه بسا یکی از دلایل تعلل و کم کاری در این زمینه این است که علما با تشکیل دولت اسلامی و وجود قوانین اسلامی، جامعه را بی نیاز از پرداختن به این مباحث دانستند.

علامه مصباح یزدی امر به معروف و نهی از منکر را فریضه غریب خواند که هنوز مراتب آن نیز دقیقا مشخص نشده است، و افزود: به برکت قیام اباعبدالله (ع) و قطعیاتی که در این زمینه به ما رسیده است، اصل امر به معروف مورد پذیرش همگان است؛ اما هنوز مراحل، مراتب و شیوه انجام آن و وظیفه اشخاص در این زمینه مشخص نیست و نهایتا در اموری مانند تذکر در خصوص بدحجابی خلاصه می‌شود.

وی قیام امام حسین (ع)، قیام امام (ره) واقدامات شهید نواب صفوی را از جمله مرتبه‌های مختلف امر به معروف دانست و افزود: هر چند امام حسین (ع)، برای امر به معروف و نهی از منکر به شهادت رسیده و اهل بیت پاکش در این راه، اسیر شدند، اما مشخص است که همیشه نتیجه امر به معروف و نهی از منکر شهادت نیست؛ بلکه مراتبی دارد که بر مقتضای همان باید عمل کرد.

آیت الله مصباح یزدی ادامه داد: فی الجمله مشخص است که مراتب امر به معروف، وظایف افراد در انجام این فریضه و شیوه‌های کار، مختلف است، اما این‌که مرز و تعریف دقیق آن‌ها چیست، نیاز به کار دارد؛ لذا یکی از مصادیق امر به معروف و نهی از منکر در حال حاضر، تلاش برای شناخت همین مسائل است و حد اقل به عنوان مقدمه واجب، واجب است؛ چون وظیفه ای که بر مردم واجب است، باید آن را بشناسند تا بتوانند عمل کنند.

وی با اشاره به این‌که قشر فرهیخته جامعه این وظیفه را بر عهده دارند، ادامه داد: گام اول برای کار در زمینه امر به معروف و نهی از منکر، روشن کردن نقاط مبهم در معنا، شکل و محتوای این فریضه است.

وی با اشاره به سنگینی کار در این زمینه، در پاسخ به پیشنهاد مسئولین برگزاری همایش امر به معروف و نهی از منکر، اظهار داشت: این مؤسسه نیز آمادگی دارد در همایش‌ها و نشست‌های علمی تا حدی که برایش امکان دارد، مشارکت کند و البته آن را واجب و انجام وظیفه می‌داند.

گفتنی است دیدار اعضای ستاد امر به معروف و نهی از منکر استان خراسان رضوی و مسئولین علمی و اجرایی همایش امر به معروف و نهی از منکر با علامه مصباح یزدی، پنجشنبه 29 مهر ماه در مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) برگزار شد.

انتهای پیام/