علامه مصباح یزدی: روح همه عوامل انحراف از مسیر حق، حب دنیا و دنیاطلبی است

عضو خبرگان رهبری گفت: غیر از خدا به هیچ چیز امید نداشته باشیم؛ هیچ چیز، یعنی هیچ چیز. این‌كه به نظرسنجی‌ها اعتماد كنیم و ببینیم چه كسی رأی بیشتری دارد تا او را انتخاب كنیم، كار درستی نیست. ما باید وظیفه‌مان را بشناسیم و فقط به خداوند متعال امیدوار باشیم و بدانیم هر اندازه به چیزی غیر از خدا امید داشته باشیم، به همان میزان با ناكامی و شكست در خواسته‌هایمان مواجه خواهیم شد.  

 

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی آثار حضرت آیت الله مصباح یزدی، رئیس موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) در دیدار با جمعی از اعضای شورای مركزی جبهه پایداری، با اشاره به فرمایشات مقام مظم رهبری در ابتدای سال جدید، سخنان ایشان را بسیار حساب شده، دقیق، راهگشا و روشنگر عنوان كرد و افزود: جوهره كلام رهبری در واقع همان كلام امام خمینی(ره) است كه بیان‌گر آرمان‌ها و ارزش‌های اسلام است؛ هرچند گاهی با توجه به مقتضیات زمان، برخی موضوعات و عناوین بیشتر مورد توجه قرار می‌گیرد.

حضرت آیت الله مصباح یزدی با اشاره به این كلام رهبری كه رئیس جمهور آینده باید نقاط مثبت رئیس جمهور سابق را داشته باشد و نقاط منفی را برطرف كند، ابراز داشت: با تنقیح مناط از سخن مقام معظم رهبری می‌توان دریافت كه هرفرد و یا گروهی برای پیشرفت در نظام اسلامی باید وضعیت خود و دیگر افراد یا گروه‌ها را بررسی كند تا محاسن دیگران را كسب كرده و خود را از معایب آنها مبرا كند.

عضو خبرگان رهبری با اشاره به این‌كه برای تشخیص حسن و عیب ابتدا باید یك نظام ارزشی به عنوان معیار و مقیاس معین شود، ابراز داشت: ممكن است موضوعی را عده‌ای حسن و عده‌ای دیگر عیب تلقی كنند؛ یعنی با تفاوت معیارها، معنای حسن و عیب نیز فرق خواهد كرد. البته ما معتقدیم بهترین معیار برای شناخت محاسن و معایب موازین اسلامی است و باید حسن و عیب را بر اساس آموزه‌های قرآن و فرمایشات اهل بیت(ع) تبیین كرد.

وی با اشاره به این‌كه هیچ یك از گروه‌های فعال در گذشته و حال معصوم و مبرا از خطا و اشتباه نبوده و هر یك معایبی داشته‌اند، اظهار داشت: اگر هر یك از این گروه‌ها را بر اساس معیارهای اسلامی مورد مطالعه قرار دهیم، متوجه خواهیم شد اغلب آنها با وجود علاقه به اسلام و انقلاب و زحمات و سختی‌های فراوانی كه در این راه متحمل شده‌اند، نقاط ضعفی هم داشته‌اند كه نقطه مشترك آنها علاقه به بعضی مظاهر و امور دنیوی است.

استاد اخلاق حوزه علمیه با اشاره به این‌كه حب مال و مقام مطلقاً مورد سرزنش نیست، ادامه داد: مهم این است كه در مقام تزاحم بین حب دنیا و اجرای وظیفه الهی كدام یك مقدم شمرده شود و اینجا است كه باید درون خود را واكاوی كنیم و ببینیم كه در انگیزه‌هایمان چه میزان عشق خدا و اولیای الهی وجود دارد و چه مقدار حاضر هستیم خواست خدا را بر خواسته خودمان ترجیح بدهیم.

آیت الله مصباح یزدی با بیان این‌كه ممكن است بن‌مایه بعضی انحرافات در باطن ما وجود داشته باشد، اما تا زمانی كه مجال بروز پیدا نكرده، در رفتار ما خود را نشان ندهد، افزود: بعضی از كسانی كه در دوران دفاع مقدس آماده فداكاری تا آخرین قطره خون در جهت دفاع از اسلام و انقلاب بودند، بعد از آن دوران و پس از بازگشتن به جامعه، با تغییر اوضاع و احوال جامعه آنها هم تدریجاً تغییر كردند، و رفتارهای دیگری از آنها سر زد.

وی ادامه داد: نه این‌كه این نوع رفتار در آنها ایجاد شده باشد، بلكه بن مایه آن در قلبشان وجود داشت، ولی چون موقعیت بروز نمی‌یافت، در رفتارشان ظاهر نمی‌شد؛ اما با تغییر شرایط این بن مایه تدریجاً رشد كرد و خود را نشان داد.

استاد اخلاق حوزه علمیه قم گفت: ما نیز از این مشكلات مصون نیستیم؛ لذا باید از یك سو معایب گروه‌های دیگر را كه عمدتاً ناشی از دلبستگی به دنیاست، شناخته و تلاش كنیم به آنها گرفتار نشویم؛ از سوی دیگر عوامل موفقیت و پیروزی افراد و گروه‌ها را بررسی كنیم و در پی كسب آنها باشیم.

وی افزود: به طور اجمال می‌توان گفت روح همه ضعف‌ها و معایب در حب دنیا و ریشه همه خوبی‌ها و محاسن در اخلاص، عمل به وظیفه و اعتماد داشتن به خدا است.  دلبستگی به دنیا مانع شناخت صحیح وظیفه و یا عمل كردن به وظیفه بعد از شناخت آن می‌شود.

وی خطاب به اعضای شورای مركزی جبهه پایداری ابراز داشت: اگر روی این دو عامل كار شود، می توان امیدوار بود كه این گروه با بسیاری از گروه‌های دیگری متفاوت باشد. در غیر این صورت این گروه هم یكی مانند گروه‌های دیگری است كه برای رسیدن به اهداف دنیایی خود از راه‌ها و وسایل مختلف استفاده می كنند.

علامه مصباح یزدی با اشاره به لزوم توكل بر خدا در انجام وظیفه ادامه داد: ابتدا باید معنای صحیح توكل را بفهمیم. آیا دست روی دست گذاشتن و امید بستن به خدا توكل و حداكثر دعا و توسل كفایت می‌كند؟ یا باید برای رسیدن به هدف تمام امكانات مادی خود را به كار بگیریم؟ در این صورت تفاوت كسانی كه بر خدا توكل می‌كنند با دیگران چه خواهد بود؟

وی در پاسخ به این سئوالات با اشاره به حدیثی قدسی اظهار داشت: خداوند نه تنها امید كسی را كه بر غیرخدا ، تكیه كرده است، از بین می برد، بلكه او را در میان مردم خوار و ذلیل می‌كند. لذا باید تمام امید و توكل انسان در همه امور، حتی برای فعالیت در زمینه مسایل سرنوشت‌ساز اجتماعی مثل انتخابات به خداوند باشد. اما این مسأله منافاتی با اقدامات عملی ندارد. زیرا اعتماد و توكل به خداوند متعال امری قلبی است و استفاده از امكانات مادی موجود، وظیفه عملی است.

عضو خبرگان رهبری افزود: ما باید وظیفه خود را انجام دهیم و برای موفقیت در این مسیر به خداوند امید داشته باشیم و نگذاریم دلبستگی به دنیا مانع توكل و انجام وظیفه‌مان شود. در غیر این صورت هیچ تضمینی برای مصون ماندن ما از سرنوشتی كه دیگران به آن مبتلا شده‌اند، وجود ندارد. اگر امروز برای انقلاب و اسلام دل می سوزانیم، معلوم نیست، وضع فردایمان چگونه باشد؛ لذا باید خود را از دلبستگی به دنیا رها كنیم.

وی افزود: باید این مسأله را هم در نظر داشته باشیم كه ما مسئول انجام وظیفه هستیم و نتیجه به دست خداست. ممكن است نتیجه همان چیزی باشد كه ما به دنبال آن بودیم، گاهی هم نتیجه چیز دیگری است. اگر ما با توكل بر خدا به وظیفه خود عمل كنیم، نتیجه هر چه كه باشد، ما نفع برده‌ایم و نزد خدا مأجوریم، حتی اگر نتیجه، مورد انتظار ما نباشد. در غیر این صورت زیان كرده‌ایم، حتی اگر ظاهراً به نتیجه مورد نظر خود برسیم.

آیت الله مصباح ادامه داد: غیر از خدا نباید به هیچ چیز امید داشته باشیم؛ هیچ چیز یعنی هیچ چیز. این‌كه به نظرسنجی‌ها اعتماد كنیم و ببینیم چه كسی رأی بیشتری دارد تا او را انتخاب كنیم، كار درستی نیست. ما باید وظیفه‌مان را بشناسیم و فقط به خداوند متعال امیدوار باشیم و بدانیم هر اندازه به چیزی غیر از خدا امید داشته باشیم، به همان میزان با ناكامی و شكست در خواسته‌هایمان مواجه خواهیم شد.

وی امام خمینی(ره) را نمونه كاملی از توكل بر خدا دانست و افزود: ما باید وظیفه‌مان را بشناسیم و همان را انجام دهیم؛ اما نباید نگران نتیجه باشیم. چون نتیجه به دست خداست. هم‌چنان‌كه امام راحل(ره) وقتی در سخت‌ترین شرایط وصیت نامه‌اش را تنظیم می‌كند، خود را با دلی آرام و قلبی مطمئن توصیف می‌كند ، زیرا امیدش فقط به خدا بود.

رئیس موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) در پایان خطاب به اعضای شورای مركزی جبهه پایداری اظهار داشت: ما هم اگر توانستیم چنین روحیه‌ای پیدا كنیم، همواره در زندگی آرام خواهیم بود.

گفتنی است دیدار اعضای شورای مركزی جبهه پایداری با آیت الله مصباح یزدی چهارشنبه، 14 فروردین ماه سال جاری در سالن تشریفات موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) برگزار شد.

برای دریافت متن و فایل صوتی این خبر اینجا را کلیک کنید!

آخرین محتوای سایت

کتاب صوتی «آیین پرواز» منتشر شد.
کتاب صوتی «آیین پرواز» در پایگاه اطلاع‌رسانی آثار حضرت‌آیت‌الله مصباح یزدی رضوان‌الله علیه بارگذاری...
راهکارهایی برای تهذیب و خودسازی
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیم الْحَمْدُ للهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَالصَّلَوةُ وَالسَّلامُ...
اقسام خدمات ممکنِ پزشکان به جامعه بشریت
بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیم الْحَمْدُللهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَالصَّلاَةُ وَالسَّلامُ...
ارزش واقعی لحظات زندگی
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم الْحَمْدُللهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَالصَّلَوةُ وَالسَّلامُ...
تحصیلات دینی خواهران؛ ضرورت‌ها و موانع
بسم الله الرّحمن الرّحیم الحمد لله ربّ العالمین و صلّی الله علی سیّدنا محمّد وآله الطّاهرین...
القرآن الكريم دواء أصعب الأمراض
بسم الله الرحمن الرحيم الحمد لله ربّ العالمين وصلّى الله على سيّدنا محمّد وآله الطاهرين. اللهُمّ...