به گزارش خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی آثار حضرت آیت الله مصباح یزدی، رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) در مراسم تجلیل از مقام استاد، ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهید مطهری اظهار داشت: خداوند متعال نعمت اساتیدی را به امثال بنده داده که شکر آنها واجب است.
آیت الله محمد تقی مصباح یزدی با اشاره به کسب فیض در مسائل علمی و عملی از اساتید اظهار داشت: آنچه از اساتید آموخته میشود گاه یک سلسله مفاهیم است که از ذهنی به ذهن دیگر منتقل شده و اگر راه استفاده درست از آن دانسته و نیت صحیح در آن باشد، میتواند منشأ آثار خیر بسیاری شود و گاه نیز اموری هستند که در رفتار آدمی تأثیر گذاشته و او را از زشتی و پلیدی دور میکند. بنده بیش از آن که خود را مدیون اساتیدی بدانم که مفاهیم را به من آموزش دادند، خود را مدیون اساتیدی میدانم که واسطه در فیض الهی بوده و سبب آشنایی ما با نور معارف اسلام شدند.
وی خاطر نشان کرد: اگر از من سئوال شود که بهترین چیزی که در طول 66 سال طلبگی از اساتید آموخته ای چه بوده است، خواهم گفت در مفاهیم، بهترین چیزها، همان مفاهیمی است که مربوط به قرآن کریم بوده، و در غیر مفاهیم، بهترین چیزی که نصیبم شده است محبت و مودت اهل بیت (ع) است. لذا میگویم بینی و بین الله در مفاهیم، مفاهیمی بالاتر از معارف قرآنی سراغ ندارم و در بین نعمتها چیزی ارزشمندتر از مودت اهل بیت (ع) نمی شناسم.
عضو خبرگان رهبری ادامه داد: بر این اساس اگر بخواهم برای شما دعا کنم، از خدا میخواهم که شما را با حقایق قرآن آشنا کند و دلتان را مالامال از محبت و مودت اهل بیت (ع) قرار دهد.
این استاد اخلاق حوزه علمیه با اشاره به روایتی اظهار داشت: گاه آثار عمل، از خود عمل سنگین تر میشود. از این رو در روز قیامت برخی انسان ها، حسناتی را در کارنامه اعمال خود مییابند که مانند کوههای برافراشته و ابرهای متراکم است و این همان اثر عملی است که از فرد به جای مانده و دیگران از آن استفاده کرده اند.
وی با اشاره به این که همانگونه که ما، خود را مدیون استاد خود میدانیم، آن استاد نیز خود را مدیون استادش میداند، خاطر نشان کرد: در واقع همه علم این اساتید ناشی از همان نوری است که بر قلب پیامبر (ص) تابیده است؛ به عبارت بهتر همه آن چه که ما از اساتید آموخته ایم و اساتید ما از اساتیدشان آموخته اند، اثر عمل پیامبر (ص) و اهل بیت (ع) است.
علامه مصباح یزدی با اشاره به روایتی خاطر نشان کرد: از همین روست که طبق روایت، بهترین انسان ها، مقامش نسبت به اهل بیت (ع) مانند کوچکترین ستاره نسبت به خورشید است؛ چرا که همین هدایت به صراط مستقیم، اثر عمل اهل بیت (ع) بوده است. البته باید توجه داشته باشیم که حتی همان خورشید هم نورش عاریه ای است و خداوند، نور را به آن داده است.
وی با اشاره به این که وقتی انسان خود را در مقابل استادش متواضع مییابد، قطعا باید در مقابل اهل بیت (ع) خود را بسیار کوچک تر بداند، افزود: و صد البته که این چنین فردی خود را در مقابل خدواند متعال بسیار بسیار کوچک خواهد دید. لذا همان گونه که حق خداوند بر ما به واسطه این نعمت ها، بسیار عظیم است، ناشکری و معصیت خداوند نیز به همین اندازه قبیح است؛ به گونه ای که زشتی گناه را با هیچ محاسبه ریاضی نمی توان نشان داد؛ اما متأسفانه جهل ما سبب شده که مرتکب معصیت شده و حتی آزادی را حق خود و بالاتر از حق خداوند بدانیم!
استاد تفسیر قرآن کریم با اشاره به این که حتی درک همین معنا نیز از برکت قرآن و اهل بیت (ع) است، خاطر نشان کرد: اگر روایات اهل بیت (ع) و دعاهایی که از آنها نقل شده نبود، همین را نیز نمی فهمیدیم.
این استاد اخلاق حوزه علمیه قم ادامه داد: ما شیعیان معتقدیم که در این عالم، یکی از همین اهل بیت (ع) حاضر است و بر کارهای ما نظارت دارد و امکان برقراری ارتباط و کمک خواستن از او نیز وجود دارد و مهر او نسبت به شیعیان، بسیار بیش از مهر مادر نسبت به فرزندش است؛ اما متأسفانه علیرغم این که اعتقاد داریم، خیلی از او یاد نمی کنیم و او را در زندگی فراموش میکنیم.
وی با اشاره به خاطره ای از آیت الله بهجت افزود: همواره باید امام زمان (عج) و مهربانیهای او را به یاد داشته باشیم و خواستههای خود را بر ایشان عرضه کنیم.
علامه مصباح یزدی با اشاره به این که مهمترین مفاهیم، مفاهیم قرآنی و بالاترین نعمت، نعمت محبت و مودت اهل بیت (ع) است، خاطر نشان کرد: در اکثر دعاها صلوات بر اهل بیت (ع) وجود دارد، و در واقع خداوند میخواهد با جلب ما به واسطه هایی پایین تر از سطح خودش، ما را به سمت خودش سوق دهد. لذا این که خداوند میگوید شکرگزار پدر و مادر باشید، در حالی که تناسبی بین عظمت خداوند و پدر و مادر نیست، به همین دلیل است. یعنی وقتی انسان در ابتدا، اهمیت پدر و مادر و مهربانی آنها را درک کند، بهتر میتواند خالق آنها که مرتبه ای بسیار بالاتر از آنها را دارد و در عطوفت و مهربانی نیز با آنها قابل مقایسه نیست را درک کند.
وی با اشاره به این که شکرگزاری و تشکر از استاد نیز شبیه همین مسئله است، ادامه داد: استاد، به منزله پدر روحانی فرد است و شناخت استاد، مقدمه برای شناخت استاد الاساتید یعنی پیامبر اکرم (ص) است و آن هم مقدمه ای برای شناخت خداست.
آیت الله مصباح یزدی با بیان این که انسان میتواند از عمرش چنان استفاده کند که کاری که در یک لحظه انجام میدهد، ارزشی بیش از همه ثروتهای دنیا داشته باشد، ادامه داد: این کار، کسب معرفت خدا و اهل بیت (ع) و افزایش محبت نسبت به آن هاست. لذا باید سعی کنیم لحظه به لحظه بر معرفت و محبتمان بیفزاییم و حداقل اگر نمی افزاییم، همین شناخت و محبت فعلی را تثبیت کنیم؛ با انجام اعمالی مانند یاد اهل بیت (ع) و توسل به آن ها، اهدای ثواب به آن ها، قربانی کردن و نظایر این امور.
وی در ادامه با اشاره به لزوم قدردانی از ولی نعمتمان یعنی حضرت معصومه (س) اظهار داشت: پیدایش انقلاب و امام (ره) و مراجع، تنها یکی از برکات وجود ایشان در قم است.
عضو خبرگان رهبری در ادامه با اشاره به لزوم خالص کردن نیت، روایتی از اهل بیت (ع) را یادآور شد و اظهار داشت: حتی اگر عملی مانند تعلم معارف و احکام اسلامی، با نیت خالص نباشد و مثلا با هدف مباهات کردن بر دیگران یا جلب توجه مردم به خود باشد، نه تنها ثوابی ندارد، بلکه متعلم با این نیت، جایگاهش در آتش خواهد بود. لذا باید مراقب نیت هایمان باشیم.
در پایان مراسم نیز با حضور علامه مصباح یزدی از اساتید نمونه مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) تجلیل به عمل آمد.
گفتنی است مراسم تجلیل از مقام استاد، با حضور دانش پژوهان و اساتید در تاریخ 15 اردیبهشت ماه در سالن همایشهای مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) برگزار شد.